In memoriam Jacq. Verhoeven

Op zaterdag 20 juli 2024 is Jacq. Verhoeven in de leeftijd van 73 jaar overleden. 

Jacq was in de periode 1998 – 2006 secretaris van heemkundige vereniging ‘Engelbrecht van Nassau’. 

De toenmalige voorzitter, stadsbeiaardier Jac Maassen, vroeg in 1998 aan Jacq Verhoeven of hij zicht beschikbaar wilde stellen voor een bestuursfunctie. Tijdens de ALV werd Jacq. benoemd en vanaf dat moment was hij secretaris van ‘Engelbrecht van Nassau‘.  

Hij ontpopte zich als een nauwkeurig werkende secretaris met een heldere visie, die zeer betrokken was bij het erfgoed in en de geschiedenis van onze stad. 

Na zijn afscheid als secretaris in 2006 bleef hij actief bij de vereniging. Zo presenteerde hij een stadswandeling op 15 juni 2010 onder de titel: ‘Globalisering Binnenstad Breda’. 

Jacq was als docent verbonden aan het Markland College in Oudenbosch en o.a. actief binnen ‘Gebouw F‘ in Breda en de Cultuurklankbordgroep West-Brabant.

Jacq vertelde me vorig jaar dat hij de fusie van ‘Engelbrecht van Nassau’ met ‘de Oranjeboom’ tot de nieuwe Erfgoed- en Geschiedkundige Vereniging Breda en ommeland van harte kon onderschrijven: ‘Een geweldige positieve ontwikkeling’.

Dik 5 jaar geleden overleed zijn lieve vrouw Carlies.  Jacq vond, ondanks zijn eigen broze gezondheid, de moed en de kracht om de draad weer op te pakken. Zijn doorzettingsvermogen werd alom geprezen. 

We hebben op zaterdag 27 juli tijdens een sfeervolle bijeenkomst afscheid van hem genomen.

Zijn oudste dochter zong voor hem het lied ‘Las Golondrinas’ van Eduardo Falú:

‘Vlieg, vlieg, vlieg zwaluw.
Kom terug van daarginds.
Keer terug van de boden van het leven
over het licht, over de zee,
over de zee.

Marc Cantrijn

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *